Handige Tips

Veel mensen vragen mij vaak wat is nu de goedkoopste manier om een goede website te bouwen?
Vaak hangt dit af van het soort website dat men wil hebben, maar er zijn wel een aantal generalisaties te bedenken. Op deze pagina worden een aantal handige tips gegeven.

Webhost
Het eerste wat u nodig heeft voor een website is uiteraard een domeinnaam en een hostingaccount. Bij de meeste webhosts is het domeinnaam vaak al bij het hostingpakket inbegrepen. Een zeer goedkoop hosting pakket kost vaak ongeveer 25 euro (exclusief BTW) per jaar, maar voor zo'n goedkope prijs zijn er wel limieten aan het pakket, zoals een limiet op de maandelijkse hoeveelheid dataverkeer. Het goedkoopste pakket zonder een limiet op de dataverkeer kost zo'n 50 euro (exclusief BTW) per jaar. Er zijn nog duurdere pakketten te vinden, maar dat is eigenlijk niet aan te raden. Voor zo'n prijs bent u namelijk al snel toe aan een VPS of uiteindelijk zelfs een dedicated server en dat is maandelijks nogal een hoog bedrag.

Het pakket van 50 euro verdient mijn voorkeur omdat uw website dan niet op een server wordt geplaatst met honderden andere websites. Uw website delen met heel veel andere websites kan soms nadelige gevolgen hebben, zoals een trage website of een website die niet goed bereikbaar is. Om dit probleem duidelijker te maken moet u de server voorstellen als een weg en de bezoeker van een website als een passagier in een auto en een website is dan te vergelijken met een auto. Als er veel auto's op de weg zijn, krijgt u file! Daarom is het iets duurdere pakket vaak beter en voorkomt het narigheid en frustratie.

Daarentegen kom ik soms ook mensen tegen die het allerduurste pakket nemen in de veronderstelling dat er zo niks mis kan gaan. Niet doen! Weggegooid geld, tenzij uw website echt heel veel bezoekers heeft.

Ik zelf geef de voorkeur aan de webhost mihosnet. Ik heb door de jaren heen met veel webhosts te maken gehad en deze webhost heeft mij nog niet teleurgesteld. De pakketten van mihosnet zijn van een goede prijs-kwaliteitverhouding. Alleen voor website eigenaren die erg veel ruimte gebruiken, zoals bijvoorbeeld websites met veel grote videobestanden zijn soms nog andere pakketten aan te raden.

Bandbreedte & Ruimte op de Server
Veel leken denken dat de ruimte op de server voor hun website belangrijker is dan de dataverkeer, maar dat is vaak niet zo. Een kleine html pagina neemt vaak niet meer dan 10 KB ruimte in beslag. Videobestanden, MP3's en plaatjes nemen meer ruimte in beslag dan een gewoon html bestand, vaak enkele MB's. Een MB is ongeveer duizend keer zoveel als een KB. Dataverkeer wordt vaak gemeten in Gigabyte (GB), dit is ongeveer duizend keer zoveel als een MB.

Om beter te begrijpen hoe dit werkt, stelt u zich de volgende situatie voor. U heeft een website met maar één pagina, namelijk de index pagina. De index pagina wordt vaak in de volksmond de home pagina genoemd. Stel deze pagina is een gewone html pagina van maar 10 KB groot. Dan is de hoeveelheid server ruimte die u nodig heeft, slechts 10 KB (immers dat is de ruimte die de home pagina inneemt). Stel u krijgt op uw website 100.000 bezoekers in de maand, dan heeft u in dat geval 1 GB dataverkeer nodig per maand. U ziet nu in waarom dataverkeer veel belangrijker is dan server ruimte. Veel beginners kopen vaak een goedkoop pakket met lekker veel ruimte, maar met weinig maandelijkse bandbreedte en denken dan goed uit te zijn. Tuint u hier alstublieft niet in! Het is een onverstandige zet en een echte beginnersfout.

Hoe bespaart u in de kosten

(1) hoeveel mag het kosten
Het is uiterst verstandig eerst een goede afspraak te maken met de webdesigner over het produceren van een website. Dit is vooral belangrijk bij een grote website met veel ingewikkelde scripts. Spreek van te voren af hoeveel het mag kosten en houd hierbij goed rekening met eventuele tegenslagen. De beste manier om extra mogelijke onvoorzienbare kosten te voorkomen, is door van te voren goed na te gaan hoe een website er niet alleen moet uitzien, maar ook hoe deze moet functioneren. Vooral dit laatste wordt door veel mensen nogal eens vergeten. Houd hierbij ook rekening mee, dat een website er niet voor iedere bezoeker er automatisch hetzelfde hoeft uit te zien. Een goede tip is om met voorbeelden te komen van andere websites waarvan u denkt, "zo moet het eruit zien". Het is zeker niet onverstandig van te voren een tekening op papier te zetten, maar bedenk nogmaals dat geen enkele computer exact dezelfde resolutie en instellingen heeft.

(2) wees precies in wat u wilt
De meeste onvoorzienbare extra kosten zijn achteraf gezien eenvoudig te voorkomen, als men van te voren een duidelijk beeld heeft van hoe een website moet werken en eruit moet zien. Bij de afspraak is het dan vaak ook erg belangrijk om duidelijk en precies te zijn. Hoe vager u bent over uw idee van een website, des te groter de kans is, dat er extra tijd en afhankelijk van de afspraak soms ook extra kosten aan verbonden zijn. Ik noem even een concreet voorbeeld om aan te geven hoe dit veroorzaakt wordt. Programmeurs maken bij het programmeren gebruik van programmeertalen. Programmeertalen zijn wat heet formele talen. Formele talen hebben als voordeel dat ze maar op één manier zijn op te vatten. Gewone gesproken taal is echter vol van ambiguïteit, wat inhoudt dat een zin op meerdere manieren is op te vatten. Een voorbeeld:
"De man slaat de hond met de stok."
Deze zin lijkt heel erg kort en duidelijk, maar in deze zin is niet duidelijk wie de stok heeft. Heeft de man de stok in zijn hand, of heeft de hond de stok in zijn bek? Uit mijn ervaring blijkt, dat het vaak deze ambiguïteit is, dat problemen en dus vertragingen en/of extra kosten veroorzaakt. Een goede manier om dit soort ergernissen te voorkomen is door heel precies te zijn! Bijvoorbeeld u wilt een rode achtergrondkleur hebben, dan is de eerste vraag die u zich dient te stellen wat voor kleur rood u wilt hebben. Nog een voorbeeld! U wilt een link hebben op een pagina. Wat u zich dan moet afvragen, waar wilt u die link hebben op de pagina, in relatie tot andere mogelijke dingen die op de pagina staan. En ook niet onbelangrijk is uzelf af te vragen, waar deze link naar toe moet gaan.

(3) zo levert u tekst aan
Nog een zaak waar u op kunt letten om de kosten te besparen is door zelf van te voren te bedenken wat voor tekst u op uw website wil hebben. Het is verstandig om bij de ontmoeting met de webdeveloper niet met lege handen aan te komen. Mensen die wel hun tekst gepland hebben, zetten de tekst vaak in een word bestand of een pdf bestand met allerlei mooie plaatjes. Dit is een heel erg onverstandige zet. Houd de plaatjes en tekst alstublieft gescheiden. Een webdeveloper heeft liever niet tekst in een word of pdf bestand, een txt bestand is beter. Hoe kaler en hoe meer Spartaans een tekst editor des te beter. Gebruik liever kladblok of wordpad in plaats van word en sla het op met de entensie txt of rtf en niet een doc, docx of pdf bestand. Dit maakt knippen en plakken voor een webdeveloper makkelijker en bespaart de webdeveloper tijd en bespaart uiteraard u geld.

(4) vergeet niet de inloggegevens
In het geval u al een webhosting pakket heeft, maar niet weet hoe deze te gebruiken, is het heel erg belangrijk dat u toch de inloggegevens meeneemt voor een afspraak met de webdesigner. Ook dit wordt nogal eens vergeten en tja dan heeft uploaden geen zin, want je komt er zo niet in.

Er zijn geen domme vragen
Bedenk dat er geen domme vragen zijn. Is iets u niet duidelijk, schaamt u zich niet. Zoals blijkt uit deze tips is er niet veel dat ik al niet een keer eerder meegemaakt heb. Immers vragen stellen en informatie inwinnen is gratis.