Technische Termen

Op deze pagina vindt u een lijst waarin allerlei technische termen worden uitgelegd.

Browser
Een browser is een software (computerprogramma) waarmee u op het internet surft.

Platform
Een platform is een alternatieve naam voor een operating system. Een voorbeeld van een operating system is Windows of Unix.

Cross-platform & Cross-browser
Met cross-browser support wordt bedoeld een website die door alle browsers volledig ondersteund wordt. Mensen die surfen op internet gebruiken een browser. Browser gebruikers die geen weet hebben van webdesign realiseren zich vaak niet dat iedere browser beperkingen heeft.

Enkele voorbeelden van beperkingen van browsers:
Zo biedt Firefox geen ondersteuning aan genummerde ID's van html elementen in css stylesheets, oudere versies van Internet Explorer (voor versie 9) ondersteunen geen svg en Google Chrome ondersteunt geen embedded playlists.

De meeste van deze genoemde problemen zijn op te lossen door simpele maar doeltreffende alternatieve manieren van programmeren, of door de gebruiker een plugin te laten installeren.

Bandbreedte
Bandbreedte is een andere term voor verkeer op een website. De hoeveelheid gegenereerd verkeer is het aantal bezoekers vermenigvuldigt met de grootte van de bestanden die worden opgevraagd door de browser van de bezoeker.

Server
Een server is een computer waarop de bestanden van een website zijn opgeslagen.

Server ruimte
Server ruimte is de hoeveelheid ruimte die u krijgt op een hosting pakket. Dit is de ruimte die uw website kan gebruiken om bestanden voor uw website op te slaan.

statisch
Een statische website is een website die niet verandert. Ze zal altijd hetzelfde blijven bij ieder opvolgend bezoek aan de website. Een statische website is een website waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van html en/of css.

dynamisch
Dynamisch is daarentegen een website waarvan pagina's of delen van pagina's veranderd kunnen worden door de browser van een bezoeker. Een dynamische website is een website waarbij gebruik wordt gemaakt van html, css en javascript en/of php.

interactief
Een interactieve website is een website die niet alleen dynamisch is, maar waarvan de veranderingen ook bewaard kunnen blijven voor een volgend bezoek. Een interactieve website is een website waarbij gebruik wordt gemaakt van html, css, php en sql.

html
HyperText Markup Language is een opmaaktaal. HTML geeft de structuur weer van een document. HTML is van nature statisch, maar een html document kan ook javascripts bevatten.

css
Cascading Style Sheets is een stylesheet taal die gebruikt wordt voor de stijl van een website pagina. Hierbij kunt u denken aan de achtergrondkleur van een pagina en dingen zoals het soort lettertype en grootte van een lettertype, de positionering van een plaatje enzovoorts.

javascript
Javascript is een scriptingstaal. Het dient niet verward te worden met Java, welke een cross platform programmeertaal is. Javascript is een client side scriptingstaal.

php
Hypertext Preprocessor ook wel php genoemd, is een server side scriptingstaal. Php is zeer geschikt voor communicatie met sql.

sql
Structured Query Language in de volksmond ook wel sequel genoemd is een programmeertaal die bedoeld is voor de opbouw en management van een relationele database management systeem. Sql wordt vooral gebruikt om op een relatief eenvoudige manier data op te slaan van de gebruikers van een website.

xml
Extensible Markup Language is een opmaaktaal dat veel gebruikt wordt om informatie over te dragen van de ene platform naar de andere.

svg
Scalable Vector Graphics of SVG is een grafische programmeertaal dat soms gebruikt wordt in plaats van flash. SVG is qua structuur vergelijkbaar met XML.

ajax
Ajax staat voor Asynchronous JAvascript and Xml. Ajax is geen programmeertaal maar een stijl. Ondanks de naam wordt het eerder veel gebruikt voor een combinatie van javascript en php. Het voordeel aan Ajax is een makkelijke overgang tussen wat heet serverside en clientside.

WebGL
WebGL is eigenlijk een soort Javascript. Het wordt gebruikt om 3D modellen weer te geven op een website.

client side
Client side is een activiteit welke uitgevoerd wordt door de computer van de bezoeker van een website. Het voordeel van client side is dat de druk niet op de server komt en de server dus minder belast wordt. Het nadeel is echter dat een client side activiteit voor elke bezoeker verschillend is.

server side
Server Side is een activiteit welke uitgevoerd wordt door de server waarop een website gehost is. Het voordeel van een server side activiteit is dat deze voor alle bezoekers van een website op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Het nadeel is echter dat het meer een server belast.

Content Management System
Een CMS is een systeem die webmasters met een gebrekkige kennis van programmeertalen in staat stelt om aanpassingen aan hun website door te voeren en hun website op te bouwen. Deze systemen zijn eigenlijk bedoeld voor mensen die niet goed weten hoe ze een website moeten maken. Vaak kennen ze een klein beetje html, maar ook niet meer dan dat. Ook zelf uploaden van hun website is soms nog te moeilijk. Wordpress en Joomla zijn veel gebruikte CMS die vaak gratis zijn. Het nadeel aan deze systemen is dat ze beperkingen hebben en dat de website er erg standaard uitziet. Mensen met een goede kennis van de taal php hebben een CMS niet nodig, omdat bijvoorbeeld wordpress opgebouwd is uit php scripts.

Standaard Library
Een standaard library is een bibliotheek met kant en klare scripts die veel gebruikt worden voor dynamische websites. Een voorbeeld hiervan is Jquery, welke veel standaard Javascripts bevat voor omgang met css stylesheets.