Gratis CMS
Vaak krijg ik te horen dat men een CMS wil hebben op de website, omdat men vernomen heeft dat dit een makkelijke manier is om zelf informatie aan te passen op een website. Dat kan waar zijn, maar er kleven wel nadelen aan een CMS. Bij bepaalde gratis CMS is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van een standaard template. Die templates lijken soms heel mooi bij een hoge resolutie op uw eigen computerscherm, maar wanneer een bezoeker de pagina bezoekt met een andere resolutie dan uw eigen computerscherm, ziet de template er soms heel anders uit dan de bedoeling moet zijn. Veel leken weten dit niet en daarom waarschuw ik u hiervoor op deze pagina.
Nog een nadeel van een gratis CMS is dat het alleen de standaard ingebouwde functionaliteit biedt. Zodra u meer functionaliteit vraagt, dan een gratis CMS kan bieden, redt de gewone designer het niet en heeft u een webdeveloper nodig. In dergelijke gevallen kunt u uiteraard bij mij terecht.
Wordpress & Joomla
De meest voorkomende gratis versies van Content Management Systemen zijn Joomla of Wordpress. Bepaalde versies van Joomla hebben als nadeel dat de meta tags niet kunnen worden aangepast. Deze meta tags zijn alleen zichtbaar in de broncode en niet op de pagina die wordt weergegeven door de browser, het is om die reden dat veel leken er geen weet van hebben wat meta tags zijn. Toch zijn deze tags zeker niet onbelangrijk. Zoekmachines zoals google gebruiken bijvoorbeeld wat heet de keywords metatag voor de zoektermen. U begrijpt nu waarom het niet kunnen aanpassen van deze tags zeer nadelig voor uw website kan zijn.
Veiligheid
Bijkomend nadeel van Joomla of wordpress is dat deze gratis sytemen vaak makkelijk te hacken zijn. Ook dit kan zeer nadelige gevolgen hebben. Omdat dergelijke CMS gebruik maken van sql en php om de inhoud in de pagina's op te slaan en weer te geven, kan het vervelend zijn als de sql database gehackt wordt of de php connectie met de sql database gesaboteerd wordt. Er begeven zich spambots (dat zijn kleine spam programma's geschreven door hackers) op het internet die veelvuldig zoeken naar dergelijke zwakke plekken in joomla en wordpress websites. Vooral als mensen vergeten het standaard wachtwoord te veranderen zijn ze buitengewoon kwetsbaar en is het slechts een kwestie van tijd voordat de website vol met spam staat.
CMS Gebruik
Gebruik van een CMS is niet aan te raden voor ernstige digibeten, omdat uit ervaring blijkt dat men toch niet goed weet hoe het te gebruiken. Het CMS wordt dan geïnstalleerd, maar in feite nooit gebruikt en dat is gewoon zonde.
Homemade CMS
Een zelfgemaakt CMS is ook mogelijk. Een zeer uitgebreid CMS kan soms prijzig zijn, omdat het soms veel tijd in beslag neemt om te maken, maar kleinere meer eenvoudige CMS zijn vaak snel en goedkoop te maken. Het voordeel van homemade CMS is dat ze op maat gemaakt kunnen worden voor de gebruiker, zodat het makkelijker wordt voor de klant om de website zelf aan te passen. Nog een bijkomend voordeel is dat de veiligheid van homemade CMS stukken beter is.
© 2024 Wiebe Eling de Boer