Webshops & Ideal Integreren

Het opstarten van een webshop is vrij prijzig. Behalve dat u een ontwikkelaar moet inhuren en soms opstartkosten moet betalen, dient u ook een zakelijke rekening te openen bij een bank. Tevens dient u een contract te sluiten met de bank voor het gebruik van Ideal. Dit contract heeft een flink aantal stringente voorwaarden.

Vereiste Kennis voor Ideal
De ontwikkelaar die u inhuurt om een Ideal te integreren met uw website, moet een gedegen kennis hebben van php en xml. Met kennis van alleen php redt uw ontwikkelaar het niet, omdat de communicatie met Ideal verloopt via xml berichten.

Kosten van Ideal
De opstartkosten en kosten van het gebruik van Ideal verschillen nogal per bank. Ook zijn er grote verschillen in de kosten van het openen van een zakelijke rekening bij een bank.

De door de banken aangeboden basispakketten zijn uiteraard het goedkoopste. Van de drie grootste banken waren de entreekosten bij de ING het laagst, terwijl de variabele kosten bij de Rabobank het laagst waren. Opvallend zijn de hoge entreekosten bij ABN Amro en de slechts gemiddelde variabele kosten. We kunnen dus concluderen dat het wat kosten betreft verstandig is de ABN Amro bank niet te kiezen.

Er zijn nog een aantal kleinere banken in Nederland die ook aangesloten zijn bij Ideal. Hiervan lijkt de SNS bank een voordelig pakket te hebben. Kortom het loont dus om rond te kijken en te speuren welke bank het voordeligste is.

Er is bij deze lijsten uitgegaan van het minimum aantal benodigheden. De werkelijke kosten kunnen dus in de praktijk nog hoger uitvallen. Hierbij moet u denken aan het aanvragen van een pas, transactiekosten van de zakelijke rekening, enzovoorts.

De peildatum van deze lijst was januari 2012. De tarieven kunnen dus inmiddels veranderd zijn.

Ideal Entreekosten

Ideal Abonnementskosten (Maandelijks)

Ideal Transactiekosten

Entreekosten Zakelijke rekening

Abonnementskosten Zakelijke rekening (Maandelijks)

Paypal
Een andere gebruikte betaling mogelijkheid op het internet is Paypal. Paypal integreren vereist weinig kennis. Er zijn nauwelijks opstartkosten, maar wel hoge transactiekosten. De veiligheid van Paypal is veel slechter dan de veiligheid van Ideal, hoewel Ideal in theorie ook te kraken is. Het systeem van Ideal is enigszins gebaseerd op de Enigma machine, welke gebruikt werd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog (dit systeem is toendertijd door de geallieerden gekraakt). De voorwaarden en garantie van Ideal is niet geweldig en voor Paypal is dit nog vele malen slechter. Voor meer informatie hierover kunt u het beste de nieuwsverhalen lezen omtrent Wikileaks. Waar bijna iedereen in Nederland tegenwoordig gebruik maakt van Ideal, is het gebruik van Paypal in Nederland slechts minimaal. Het grote gebruik van debet cards (pinpassen) in Nederland, maakt dat Credit cards relatief weinig gebruikt worden in Nederland. Hoewel gebruik van Paypal niet altijd noodzakelijk is met Creditcard, is dit in de praktijk helaas vaak wel het geval. Daar komt nog bij dat niet iedere creditcard gebruiker in Nederland ook daadwerkelijk een Paypal account heeft.